Magyar természetjáró szövetség

weboldalai

Példamutató összefogás Baranyában
2015 január 05. 16:01 Hír: Csaba Kiss 

Összesen mintegy 24 km hosszan újultak meg a jelzések a Baranyai- és Geresdi-dombság területén.

Példamutató összefogás Baranyában

A Mecsek Egyesület Természetjáró Osztálya tovább folytatta ebben az évben is a Baranyai-dombság erdei létesítményének fejlesztését. A Baranyai-dombságból a Geresdi-dombságba átlépők hasonlóan jó minőségű jelzésekkel találkozhatnak. A terület nagyságára való tekintettel, ez év tavaszán egy kétnapos jelzésfestő tréninget szerveztek Liptódon, ahol heten sajátították el a jelzésfestés tudományát. Azóta 2-3 fős csapatokban szorgalmasan festik a területen a turistautak jelzéseit. A turistautakon nemcsak a jelzéseket újítják fel, hanem évente több alkalommal fűkaszálást és bozótirtást is végeznek. Ebben segítségükre van néhány önkormányzat és a helyi vadásztársaságok.

 


Folyamatosan tisztítják a Baranyai-dombság kiépített forrásait. Tavasszal a Föld Napjára országos szemétgyűjtési akciót hirdetett a Közútkezelő Kht. Ennek keretében Máriakéménden a kegytemplom, a Templom-forrás és az egykori téglaégető kemence romjainál 32 zsák szemetet gyűjtöttek össze.

 


Saját kétkezi munkával és nagy összefogással új erdei bútorokat készítettek, amelyeket a Baranyai-dombság több pontjára helyeztek ki. Teljesen lecserélték az elöregedett asztalokat és a padokat a Törökvári-pihenőhelyen, ahol 6 új asztalt és 12 padot állítottak fel.

 

 

A Vályús-forráshoz az egykori vadászház beton alapjára két asztalt és négy padot helyeztek el. A Liptódpusztai-völgyben az István-kútnál is felállításra került egy rönkasztal két paddal. A Héhwald-keresztnél is elhelyeztek egy padot, hogy aki erre jár, az megpihenhessen itt. A faanyagot a Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészetétől kapták.


Máriakéménden az Új-hegy erdejében egy régi kőkereszt áll, mely ebben az évben 110 éves. A Máriakéméndi Önkormányzat anyagi támogatásával felújították és újrafestették a kőkeresztet. Valamikor a Héhwald-kereszt közelében volt a Szent-kút, melynek vize betegeket gyógyított. Később Alajos-forrásnak is nevezték, mert egy Alajos napi jégverés elpusztította a határrészt. A kereszt mellett kis oszlopon álló tablót helyeztek el, melyen elolvasható a kereszt és az egykori forrás története. Valamikor még képoszlop is állt a forrásnál. A forrás évtizedekkel ezelőtt kiapadt, a kegyhely és a búcsújárás megszűnt, csak a kereszt maradt, mely némán őrzi múltunk csodás eseményeit.

 


Az egyesület havonta szervezett nyílt túrái egyre népszerűbbek, és egyre több embert vonzanak. Örvendetes, hogy a pécsi és komlói természetjárókon kívül egyre nagyobb számban jönnek el túrákra a helyi lakosok is. Havonta megrendezik a falujáró túrákat is, melyek egy-egy kisebb település kulturális értékeit mutatják be. Idén a fesztiválokhoz, rendezvényekhez kötötték túráikat, jövőre a népi mesterségek hagyományait szeretnék bemutatni.


Bővebb információk a Baranyai-dombság honlapján.

 

Szöveg: Biki Endre Gábor,   Fotó: Mecsek Egyesület Természetjáró Osztálya